Turkish National Crystallographic Association
MADDE 1: “Ulusal Kristallografi Derneği“ adı ile merkezi Ankara’ da olan bir dernek kurulmuştur. Şubesi yoktur.
DERNEĞİN AMACI
MADDE 2: Üyelerin ortak mesleki, kültürel ve sosyal faaliyetlerini organize etmek, kristallografi alanında eğitimi desteklemek, Türkiye’ de Kristallografi’ nin anlaşılmasına, gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkı yapmak, bu alanda bilimsel etkinliklerde ve yayında bulunmaktır.
DERNEĞİN ÇALIŞMA KOŞULLARI
MADDE 3: Dernek yukarıda belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere, dernekler kanununa uygun olarak, aşağıdaki çalışmaları yapar.
a- Üyelerin mesleki sorun ve sıkıntılarına çözüm bulmaya çalışır.
b- Dernek üyelerinin bir araya gelmesini sağlayacak, mesleki ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek lokal, kütüphane gibi Dernekler Kanunu’ nda izin verilen yerleri yetkili mercilerin onayı ile kurabilir.
c- Kristallografi alanındaki araştırmaları destekler.
d-Yakın disiplin ve bilim dallarıyla ve bunlarla ilişkin kuruluşlarla amaçları doğrultusunda işbirliği yapar.
e- Bilimsel nitelikte kongre, sempozyum, seminer, konferans, açık oturum, eğitim kursları düzenler ya da benzeri etkinliklerde bulunur.
f- Bilimsel nitelikte eserler, dergiler yayınlar.
g- Kristallografi alanında eğitimi destekler.
h- Kristallografi alanında yaptığı çalışmalarla üstün basarı elde eden bilim adamları, genç yetenekler, dernek üyeleri için bilim, teşvik ve hizmet ödülleri verir.
i- Bağış ve yardım kabul eder.
j- Derneğe gelir, yardım sağlamak amacıyla ekonomik faaliyetler düzenler. Vakıflar kurar.
DERNEK KURUCU ÜYELERİ
MADDE 4: Derneğin kurucu üyeleri aşağıdaki isimlerdir.
- Prof. Dr. Dinçer Ülkü, T.C., Öğr. Üyesi;
- Prof.Dr. H.Yalçın Elerman T.C., Öğr.Üyesi;
- Prof.Dr. Engin Kendi, T.C., Öğr. Üyesi;
- Doç.Dr. Süheyla Özbey, T.C., Öğr. Üyesi;
- Doç.Dr. Engin Özdaş, T.C., Öğ. Üyesi;
- Doç.Dr. Semra İde, T.C., Öğ.Üyesi;
- Doç.Dr. Ayhan Elmalı, T.C., Öğ.Üyesi;
DERNEK ÜYELİĞİ
MADDE 5: Derneğin;
a- Asıl
b- Fahri (Onursal)
olmak üzere iki çeşit üyeliği vardır.
MADDE 6: Derneğe Asıl Üye Olabilme:
A. Yurt içinde ya da yurt dışındaki üniversitelerin Fizik, Kimya, Biyoloji, Malzeme, Yerbilimleri Bölümlerinden mezun olmuş olmak,
B. Yurt içinde ya da yurt dışındaki herhangi bir üniversitede lisansüstü eğitimini kristallografi ile ilgili alanlarda tamamlamış olmak.
Yukarıdaki özelliklerden en az bir tanesine sahip olan şahıslar , sahip olduğu özelliği belgeleyen bir fotokopi örneği, nüfus cüzdan sureti, başvuru formu ve başvuru dilekçesi ile Yönetim Kurulu Başkanlığına başvurmaları halinde, Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda derneğe üye olabilirler.
Üyelerin medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmaları, onur kırıcı bir suçtan cezalandırılmamış bulunmaları ve Türkiye’ de yasalar çerçevesinde oturma hakkını elde etmiş bulunmaları gereklidir.
MADDE 7: Derneğe Fahri (Onursal) Üye Olabilme
Derneğin amaçlarına uygun hizmetlerde bulunmuş olan, Doğrudan doğruya derneğe yararlı olmasa bile yaptığı çalışmalar takdirle karşılanan, derneğe maddi ve manevi yardımda bulunan Türk ya da yabancı uyruklu kişiler, Yönetim Kurulu kararı ile bu ünvanı alabilirler. Bu üyelerin genel kurulda seçme ve seçilme hakları yoktur.
Derneğin Fahri (Onursal) üyeleri aidat ödemezler.
DERNEĞE GİRİŞ
MADDE 8: Derneğe asıl üye olmak isteyenler, Yönetim Kurulunca belirlenecek gerekli belgeleri tamamlayarak Yönetim Kurulu Başkanlığı’ na başvururlar. Bu istekleri Yönetim Kurulu’nca en çok 30 gün içinde değerlendirilir. Başvuruları kabul edilenler, “Asıl Üye” defterine kayıt edilirler. Derneğe giriş ve üyelik aidatları Genel Kurul’da belirlenir.
DERNEKTEN AYRILMA
MADDE 9: Dernek üyeliği aşağıdaki durumlardan birisinin ortaya çıkması durumunda son bulur;
a- İstifa: Arzu eden her üye yazılı dilekçe vererek üyelikten istifa edebilir.
b- Çıkarılma: Dernekler Kanunu’nun yasakladığı faaliyetlerde bulunan, dernek ve dernek kuruluşlarına söz ve yazı ile zarar veren, geçerli bir mazereti olmadan iki yıllık aidatını ödemeyen üyeler herhangi bir üyenin teklifi ve Yönetim Kurulu kararı ile dernekten çıkarılabilirler. Durum üyeye yazı veya üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj göndermek suretiyle bildirilir. Ancak üye Genel Kurulda kararın iptali için başvurabilir.
DERNEK ORGANLARI
MADDE 10: Derneğin organları,
a- Genel Kurul,
b- Yönetim Kurulu,
c- Denetleme Kurulu,
MADDE 11: Genel Kurul;
Asıl üyelerden olusan derneğin en yüksek yönetim ve yargı organıdır.
1- İki yılda bir defa Haziran ayı içinde olağan toplantısını yapar.
2- Yönetim ya da denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır.
Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulu’nca çağrılır.
MADDE 12: Çağrı Usulü;
Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listelerini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az on beş gün önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi an az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı yapılacağı gün, saat ve yeri ile toplantı gündemi, toplantı gününden en az on beş gün önce mahallin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir ve bu yazıya toplantıya katılacak üyeleri gösteren liste de eklenir.
Toplantı çoğunluk sağlanamamasının dışında başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
MADDE 13: Toplantı yeri;
Genel Kurul, genel merkezin bulunduğu yerde yapılır. Genel Kurul tarihi Ulusal Kristalografi Toplantısı tarihiyle çakıştığı durumda, Ulusal Kristalografi Toplantısının yapıldığı yerde yapılır.
MADDE 14: Toplantı Yeter Sayısı;
Genel Kurul, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır.
İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
MADDE 15: Toplantı Yapılış Usulü;
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesi göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmazlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere başkan ve yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazman tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
MADDE 16: Toplantıda Görüşülecek Konular;
Genel Kurul Toplantısında, gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
MADDE 17: Genel Kurulun Görev ve Yetkileri;
Aşağıda ki hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
a- Dernek organlarının seçilmesi,
b- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
c- Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulunun ibra edilmesi,
d- Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
e- Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,
f- Derneğin federasyona katılması veya ayrılması,
g- Derneğin Uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
h- Derneğin feshedilmesi,
i- Mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.
MADDE 18: Karar Yeter Sayısı;
Dernek feshine ilişkin kararların dışındaki kararlar açık oylama ve salt çoğunlukla alınır.
MADDE 19: Yönetim Kurulu’nun Teşkili ve Görevleri;
Yönetim Kurulu, beş asıl ve beş yedek üye olmak üzere gizli oyla seçilir. Asıl üyeliklerde boşalma olduğu takdirde, yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.
Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
1- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
2- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve Genel Kurula sunmak,
3- Dernek tüzüğünün ve mevzuatının kendisine verdiği diğer işlemleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
MADDE 20: Yönetim Kurulunun Yedek Üyelerle Tamamlanması;
Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.
Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.
MADDE 21: Denetleme Kurulu Teşkili, Görevleri ve İç Denetimi
Denetleme Kurulu, üç asıl ve üç yedek olmak üzere Genel Kurulca seçilir.
Denetleme Kurulu aşağıdaki görevleri yapar:
a) Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini denetler.
b) Derneğin, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
c) Gerek gördüğünde Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağırılmasına karar verir.
d) Denetleme Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.
e) Tüzükte ve Dernekler mevzuatında gösterilen diğer görevleri yapar.
MADDE 22: Çalışma Grupları;
Yönetim Kurulu, Dernek amacını gerçekleştirmek için gerekli gördüğü sayıda Çalışma Grubu oluşturur. Bu grubun görevi, çalışmaları bittiğinde sona erer.
MADDE 23: Planlama ve Program Kurulu;
Planlama ve program kurulu, çalışma önceliklerini belirlemek üzere Yönetim Kurulu’nca atanır ve ona bağlı olarak çalışır. Kurul 5 üyeden oluşur.
DERNEĞİN GELİRLERİ
MADDE 24: Derneğin Gelirleri-Giderleri ve Borçlanma Usulleri aşağıdaki gibidir.
a) Derneğin Gelirleri; giriş aidatı, yıllık aidat, bağış, araştırma ve yayından sağlanan gelir, toplantı, yemek vb. faaliyetlerden sağlanan gelir, mal varlığı gelirlerini kapsar.
b) Dernek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
c) Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
d) Dernek, kişi veya kurumlara borçlanabilir. Ancak, ne amaçla, ne kadar borçlanılacağı ve geri ödeme koşullarının nasıl olacağı vb. konuların genel kurulda görüşülerek kabul edilmesi ve Yönetim Kuruluna yetki vermesi gereklidir.
DERNEĞİN DEFTERLERİ
MADDE 25: Dernek Yönetim Kurulu İşletme hesabı esasına uygun olarak aşağıda yazılı defterleri tutarlar.
1) Karar Defteri:
Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri:
Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri:
Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) İşletme Hesabı Defteri:
Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
Bu defterler dernekler biriminde veya noterde onaylatılarak kullanılır.
TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ VE FESHİ
MADDE 26: Tüzük, Genel Kurul’un normal ya da olağanüstü toplantılarına katılan üyelerin en az üçte ikisinin onayıyla değiştirilebilir. Genel Kurul üçte iki çoğunlukla derneğin çalışmalarına son verebilir. Böyle bir durumda derneğin mal varlığı Kızılay Genel Merkezi’ne devredilir.
YÜRÜRLÜK
MADDE 27: Derneğin bu tüzüğü yönetim kurulunca uygulanır.